Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, смятат експертите

...
Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, смятат експертите
Коментари Харесай

Експерти: Бременните жени да се ваксинират срещу коклюш след шестия месец

Важно е бременните жени да се имунизират против коклюш, считат специалистите епидемиологът доктор Христиана Бацелова и пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Припомняме, че две бебета от Кюстендилско починаха, откакто се заразиха с рисковото инфекциозно заболяване. Новородените са били под възрастта, на която се поставя първата доза от имунизацията дифтеткок.

" Вероятно и майките на тези деца не са били имунизирани. Бебетата не са имали никаква защита “, сподели Бацелова за bTV.

" За бременните рекомендацията е ясна и безапелационна – да се имунизират против коклюш в последния триместър от бременността, с цел да може при построяването на антитела против заболяването, те да преминат в плода през плацентата. Така и бебето ще бъде защитено до момента в който стане време за слагане на дифтеткок “, изясни Бацелова.

Според нея е добре да се разиска смяна в имунизационния календар на България, защото последната реваксина против коклюш е на 12-годишна възраст. " Нямаме дълготраен пожизнен имунитет към коклюш. Препоръчително е на всеки 10 години да се реваксинираме “, разяснява Бацелова.

Д-р Симидчиев също поддържа рекомендацията бременните дами да се имунизират против болестта в последния триместър на бременността.

Ваксина на бременни против коклюш се слага и у нас.

" Антителата се развиват за към 1 месец след имунизация и остават за към 10 години. Препоръката е слагането на имунизацията да стане след 6-ия месец на бременността “, сподели Симидчиев.

Той направи едно конкретизиране – смъртността при коклюш чисто статистически е 1 на 1000 боледуващи.

" Фактът, че имаме 2 смъртни случая значи, че имаме най-малко 2000 заболели “, сподели той.

 

Припомняме още веднъж признаците на коклюш. Заболяването стартира с хрема, обща изнемощялост и лека кашлица. По-късно кашлицата се ускорява.

При кърмачетата, които са уязвима група и за тях болестта е рисково, от време на време заболяването протича без присъщата магарешка кашлица. Бебетата нормално получават апнеа и при кашляне стопират да дишат.

При по-големите боледуващи се появява разпознаваемата магарешка кашлица.

Заболяването минава за няколко седмици с лекуване с антибиотици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР